Asigurare Facultativa de Locuinta

CE SUNT ASIGURARILE FACULTATIVE DE LOCUINTE?

Asigurarea facultativa a locuintei si/sau bunurilor continute in aceasta este una dintre cele mai importante asigurari non-viata pe care le puteti incheia ca persoana fizica.

Important! Potrivit noilor modificari legislative intrate in vigoare in luna iulie 2015, NU se pot incheia asigurari facultative pentru o  locuinta societatile  daca nu aveti incheiata in prealabil o obligatorie o Asigurare PAD!

Fenomenele naturale, calamitatile, incendiul, explozia pot distruge agoniseala de o viata a unei familii.

Daca pentru prevenirea incendiului sau exploziei exista astazi solutii tehnice din ce in ce mai perfectionate, inundatiile sau cutremurele sunt practic imposibil de prevenit sau de evitat.

Pe scurt insa, asigurarile facultative de locuinte sunt produse specifice ale companiilor de profil, prin care se pot asigura apartamente, case sau imobile in intregime impotriva producerii anumitor riscuri prevazute in contractul de asigurare.  Acoperirea oferita prin intermediul politei vine in schimbul platii de catre contractantul asigurarii a unei prime de Asigurare, reprezentand pretul contractului.

RISCURI ACOPERITE DE ASIGURAREA FACULTATIVA

Riscurile acoperite de o Polita de Asigurare sunt fenomenele sau actiunile cu urmari negative prin a caror producere se activeaza polita , astfel ca puteti cere sa fiti despagubit de catre compania dumneavoastra de Asigurare.

Riscurile acoperite de polita sunt prevazute in mod  EXPRES in contractul  de Asigurare Facultativa pe care l-ati  incheiat.

BINE DE STIUT!  Polita facultativa acopera cele 3 riscuri de catastrofa cuprinse in polita obligatorie de Asigurare PAD (inundatii, alunecari de teren, cutremur) doar peste limita politei PAD (maxim de 20.000 de euro).

Drept exemplu, daca valoare locuintei dumneavoastra este de 100.000 de euro si incheiati polita obligatorie PAD si o polita facultativa (care are o suma asigurata de 100.000 euro), asigurarea facultativa va acoperi riscurile de inundatie, cutremur si alunecari de teren in limita a 80.000 de euro, restul de 20.000 de euro fiind acoperiti de catre polita PAD. De asemenea, celelalte riscuri (incendiu, furt, alte cause, etc.) vor fi acoperite in limita a 100.000 de euro.

De asemenea, in cazul producerii unuia din riscurile acoperite de polita PAD, plata despagubirii se va face mai intai in baza asigurarii obligatorii. Daca paguba depaseste valoarea de 20.000 de euro, restul sumei se va plati in baza contractului de Asigurare Facultativa.

Va recomandam sa studiati cu atentie TERMENII si CONDITIILE  incheierii unei polite inainte de a va decide asupra acesteia.

Ca principiu insa, riscurile de baza (standard) preluate in asigurarile facultative de  locuinte sunt:

  • Incendiul;
  • Trasnetul;
  • Explozia;
  • Caderea de corpuri pe imobilul asigurat.

In functie de tipul de Asigurare Facultativa pe care l-ati contractat se pot adauga si alte tipuri de riscuri (optionale sau extinderi):

  • Cutremurul;
  • Riscurile Atmosferice (furtuna, grindina, ploaie torentiala, inundatie, viitura, greutatea stratului de zapada/gheata, avalansa etc.);
  • Alunecarile si/sau prabusirile de teren;
  • Apa de conducta si refularea acesteia;
  • Coliziunea cu autovehiculele si vandalismul;
  • Distrugerile provocate de animale;
  • Furtul bunurilor si al elementelor constructive;
  • Avariile centralelor termice doar;
  • Alte tipuri de costuri suplimentare necesare efectuarii reparatiilor.

Societatile de Asigurare ofera si acoperirea unor riscuri speciale ca: riscuri politice (greve, tulburari civile) si terorismul sau vandalismul.

In privinta bunurilor, acestea pot fi asigurate in totalitate sau partial, acest lucru depinzand si de posibilitatile financiare ale fiecaruia. De asemenea, riscul de furt  se asigura numai impreuna cu celelalte riscuri.

Asigurarea locuintei este obligatorie:
  • In vederea obtinerii unui credit pentru care se garanteaza cu cladirea locuintei, deoarece Societatea Bancara  va solicita incheierea unei Polite Facultative cu acoperirea tuturor riscurilor.

Atentie !!!  In cazul achizitionarii unor bunuri casnice cu plata in rate se va incheia o polita de Asigurare numai pentru bunurile achizitionate, cu acoperirea tuturor riscurilor.
Pentru asigurarea riscurilor de accidente si raspundere civila fata de terti nu sunt prevazute riscuri standard si extinderi.

De asemenea, cele mai multe Polite de Asigurare  Facultativa a locuintelor cuprind si o sectiune destinata RASPUNDERII CIVILE FATA DE TERTI. Astfel, daca are loc un incendiu sau o inundatie in apartamentul sau casa dumneavoastra care a afectat si locuintele vecinilor, despagubirea acestora va fi suportata de compania de asigurari, in limita unei sume convenite la incheierea politei.

PRETUL ASIGURARII FACULTATIVE SI SUMA ASIGURATA

Procentual vorbind, primele practicate de companiile de profil din Romania variaza intre 0,1 – 0,4% din valoarea locuintei si a bunurilor, acolo unde este cazul – pentru politele facultative.

Asta inseamna ca pentru o  locuinta de 60.000 EUR veti plati o prima anuala intre 60 si 240 EUR. Diferenta majora este data de riscurile acoperite, care sunt extrem de importante prin prisma alegerii unui produs.

 

Astfel, intrebarea importanta ce trebuie avuta in vedere la contractarea unei astfel de asigurari facultative este: care sunt riscurile acoperite si ce sume asigurate se aleg?

Suma asigurata a locuintei este valoarea reala a acesteia, iar pentru a fi stabilita de catre Societatea de asigurare trebuie sa furnizati urmatoarele date: anul constructiei, materialele folosite, finisaje interioare si exterioare, suprafata etc.

Suma asigurata pentru accidente si raspunderea legala fata de terti se stabileste  de catre asigurat la incheierea politei. In functie de riscurile acoperite si de suma asigurata, societatea de asigurari va calcula prima de asigurare.

Nu uitati faptul ca seriozitatea si calitatea serviciilor oferite de o companie de asigurari sunt cu adevarat relevante numai in momentul producerii riscului asigurat.

Cel mai bine este sa optati pentru asigurarea completa cu acoperirea tuturor riscurilor, dar daca posibilitatile financiare va limiteaza puteti elimina acoperirea unor riscuri si astfel polita devine mai accesibila ca si pret.

 

PASI DE PARCURS IN CAZUL APARITIEI EVENIMENTELOR

  1. Informati in cel mai scurt timp posibil organele abilitate (Politie, Pompieri – daca este cazul) si apoi compania de asigurari (sau brokerul, in cazul in care ati colaborat cu acesta) despre producerea evenimentului.

In cele mai multe cazuri va trebui sa furnizati informatii legate de dauna, precum: momentul si cauzele producerii, pagube aparente etc. Organele competente (Politie, Pompieri) vor intocmi procese verbale de constatare sau de cercetare, dupa caz.

2. Solicitati instructiuni scrise din partea asiguratorului!  Un reprezentant al companiei de asigurari va constata intinderea daunelor si variantele posibile de reparatie/inlocuire.

 

Se recomanda sa NU demarati lucrarile de reparatii pana la sosirea unui reprezentant al companiei de asigurari. Cereti si asteptati acordul scris al acestuia pentru inceperea reparatiilor/ inlocuirilor, acolo unde este cazul.

3. Completati cererea de despagubire si depuneti-o la compania de asigurari.

4. Asteptati instrumentarea dosarului de dauna de catre asigurator si apoi plata despagubirilor.

 

Cart
Your cart is currently empty.