Contract Vanzare Cumparare Auto 2023

Contract instrainare dobandire a unui mijloc de transport

Model 2016 ITL (actualizat 03.2023)

 

Contract Vanzare Cumparare Auto

Persoanele fizice și juridice care doresc înstrăinarea unui autovehicul trebuie să facă utilizeze formularul standard aprobat și publicat în Monitorul Oficial nr. 659 (Ordinul Ministrului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (OMDRAP) nr. 1069/2016) prin care se aproba folosirea formularului tipizat al „Contractului de instrainare-dobandire a unui mijloc de transport” (Model 2016 ITL 054).

Pentru a ușura această procedură și fără a mai fi nevoie să vă deplasați la un birou de acte, am creat pentru dvs acest produs electronic prin care puteți achiziționa un contract vanzare cumparare auto.

 

contract vanzare cumparare auto, contract instrainare dobandire, model 2016 itl 054

Important!

Comparativ cu vechiul model de contract de vanzare-cumparare, formularul nou – contract vanzare cumparare auto model 2016 itl 054 – are prevăzute, în partea superioară, lateral stânga și dreapta, două chenare care vor fi completate de organul fiscal al persoanei  care înstrăinează autovehiculul. După completarea celor două chenare, pe toate exemplarele, restul de 3 exemplare rămase ale contractului vor fi predate cumpărătorului, împreună cu autovehiculul și actele acestuia, în măsura în care această etapă nu a fost deja îndeplinită.

Cumpăratorul are,  la rândul său, două chenare dedicate pe contract, în partea inferioară (lateral stânga și dreapta), care vor fi completate de  organul fiscal de care aparține.

Contract de vanzare cumparare auto valabil pentru anul 2023?

DA, prezentul contract vanzare cumparare auto este actualizat și este valabil pentru a fi utilizat în anul 2023. 

Cât timp aveți la dispoziție pentru a înmatricula autoturismul?

– Aveți la dispoziție maxim 30 de zile pentru a scoate din evidență fiscală autovehiculul înstrăinat, la DITL – pentru Vânzător.

– Aveți la dispoziție maxim 30 de zile pentru a lua în evidență fiscală autovehiculul achiziționat, la DITL – pentru Cumpărător.

– Aveți la dispoziție maxim 90 de zile pentru a înmatricula/transcrie autovehiculul, la DRPCIV – pentru Cumpărător.

 

 

 

Acest contract se poate folosi atât pentru mașinile noi cât și pentru cele second-hand?

Da, acest contract vanzare cumparare auto model 2016 itl 054, este oferit de către instituțiile oficiale române și este valabil pentru toate mijloacele de transport care se vând și se cumpară pe teritoriul statului Român, atât în cazul celor provenite din România, respectiv transcrierea autoturismelor, cât și în cazul celor provenite din afara țării. Ex: Germania, Franța, Belgia, Anglia, Ungaria, Polonia, etc.

De reținut!

Contractul trebuie prezentat organelor competente în 5 exemplare, iar ulterior:

  • 1 exemplar ramâne la persoana care vinde autovehiculul;
  • 1 exemplar ramâne la persoana care cumpără autovehiculul;
  • 1 exemplar ramâne la arhiva organului fiscal unde este luată în evidență persoana care vinde autovehiculul;
  • 1 exemplar se depunde la organul fiscal unde are domiciliul fiscal persoana care cumpără autovehiculul;
  • 1 exemplar se depune la organul competent privind înmatricularea/înregistrarea/radierea mijloacelor de transport, după ce organul fiscal unde își are domiciliul fiscal persoana care vinde autovehiculul menționează pe acesta, numărul de înregistrare din Registrul de evidență a mijloacelor de transport.

Update 2023 !!!!!!

Ultima modificare a Codului Fiscal a adus, în sfârșit, vești bune și pentru noi, cetățenii de rând, care umblăm pe la 100 de ghișee că să vindem/cumpărăm/înmatriculăm un autoturism. 
Așadar, Contractul de vânzare cumpărare auto, încheiat în formă electronică NU MAI TREBUIE DEPUS LA GHIȘEU!!! 
1. Este suficient să-l transmitem pe adresa de email a DITL de la vânzător, iar aceștia îi vor aplica ștampilele în partea de sus și ni-l retransmit pe email. 
2. Ulterior, contractul VIZAT de DITL-ul vânzătorului, îl transmitem pe email la DITL-ul cumpărătorului, care îl va viza și în partea de jos și ni-l va retransmite pe email. 
3. La DRPCIV mergem cu contractul primit pe email de la DITL-ul cumpărătorului și ne înmatriculăm autoturismul. 
 

Cum functioneaza?

Pentru generarea unui contract de vanzare cumparare Auto trebuie doar sa completati formularul de mai jos. 

Formularul contine 4 pasi simpli in care dvs va trebui sa introduceti datele necesare generarii Contractului de instrainare dobandire. 

Dupa ce completati toate datele, va trebui sa efectuati o plata in valoare de 25 lei, iar mai apoi contractul dvs se va genera automat si veti putea sa-l descarcati. Totodata, optional, puteti selecta si sa va fie generate: Cererea de scoatere din evidenta fiscala, Cererea de luare in evidenta fiscala si Cererea de inmatriculare, cat si un Act Aditional cu clauze suplimentare la contract, care vor fi taxate cu 5 lei fiecare. In cazul persoanelor juridice, reprezentate prin mandatar, daca optati pentru generarea cererilor de luare/scoatere din evidenta fiscala, se vor genera automat si gratuit si imputerniciri pentru mandatarul societatii dvs. 

Totodata, imediat dupa generare, contractul impreuna cu actul aditional si cererile (dupa caz) vor fi transmise in mod automat si pe adresele de email ale vanzatorului si cumparatorului! Desigur, veti primi si o lista completa cu instructiuni si pasii de urmat in continuare, pentru inregistrarea contractului la autoritatile competente. 

Formular Contract de Vanzare Cumparare Auto

Completeaza formularul de mai jos pentru a genera Contractul tau de Vanzare Cumparare AUTO

NU trebuie să vă logați pentru a completa formularul și pentru a genera contractul dvs!

Cart
Your cart is currently empty.